Male,Electrician,Working,In,A,Switchboard,With,Fuses.
Skip to content

Hinder door een stroomstoring? Een paar tips

Stroomuitval, storing, kortsluiting of overbelasting? Hier zijn een paar tips om u te helpen de oorzaak van het probleem te vinden en de juiste acties te ondernemen.

Tussenkomst bij een reparatie.

Individuele of algemene stroomstoring?

De eerste reflex bij een stroomonderbreking? Controleren of alleen uw woning getroffen is of de hele buurt. Als de hele buurt zonder stroom is gevallen, dan situeert het probleem zich wellicht op het distributienetwerk. Neem contact op met uw energieleverancier via het nummer dat op uw laatste factuur vermeld staat.

Als u de enige bent met een stroomstoring, dan wordt de panne veroorzaakt door uw eigen installatie. In dat geval kunnen volgende tips u helpen om de oorzaak van het probleem te vinden. Soms kunt u de elektriciteit zelf weer inschakelen. Een stroomonderbreker kan bijvoorbeeld gemakkelijk opnieuw worden ingeschakeld.

Als het probleem complexer is, zal uw technicus dankzij uw voorzorgsmaatregelen efficiënter kunnen handelen. Neem bij twijfel altijd contact op met een elektricien.

Algemene bescherming van een elektrische installatie.

Activering van de hoofdzekering

Wanneer de stroompanne wordt veroorzaakt door een defect apparaat of het gebruik van te veel apparaten tegelijkertijd, dan zult u dat over het algemeen snel merken. De onderbreking doet zich voor op het moment waarop een beschadigd apparaat of net het laatste van veel te veel apparaten wordt aangesloten op het stopcontact, waardoor overbelasting ontstaat.

In dat geval moet u de zekering van uw verdeelbord controleren nadat u de stekker van het/de appara(a)t(en) in kwestie hebt uitgetrokken. Schakel de stroomonderbreker opnieuw in als uw installatie daarmee is uitgerust. Neem contact op met een technicus als er opnieuw een stroomstoring ontstaat wanneer u de stekker van een bepaald apparaat in het stopcontact steekt. Doe hetzelfde als een smeltzekering moet worden vervangen of bij twijfel.

Problemen oplossen met de differentieelschakelaar.

Differentieelschakelaars

Naast de klassieke zekeringen of stroomonderbrekers die de stroomcircuits beschermen tegen overbelasting en kortsluiting, bestaan er ook differentieelschakelaars om voorwerpen en mensen te beschermen tegen direct en indirect contact met stroom. Ze moeten elk gevaar voor elektrocutie voorkomen.

Ze onderbreken de stroomtoevoer als er sprake is van lekstroom (een isolatiefout) aan de installatie. Ze vergelijken voortdurend de nominale stroomsterkte van de fasedraad en de nuldraad.

In geval van lekstroom wordt de stroom afgevoerd via de aarding, waardoor de differentieelschakelaar een spanningsverschil merkt en vervolgens de elektrische stroom van de installatie gaat onderbreken.

Vervangen van zekeringen en stroomonderbrekers.

Smeltzekeringen en stroomonderbrekers

Elektrische installaties zijn beveiligd met zekeringen die reageren bij een te hoge stroomsterkte door het gebruik van te veel apparaten tegelijkertijd, een defect apparaat of een defect aan de installatie zelf. Dankzij dit systeem bent u beschermd tegen brandgevaar door overbelasting of kortsluiting, aangezien de stroom automatisch wordt onderbroken.

Als een zekering beschadigd is, moet deze worden vervangen door een gespecialiseerde technicus. Deze bevat immers een metalen draad die smelt wanneer er stroom doorheen gaat die boven een bepaalde waarde uitkomt.

De stroomonderbreker kan op zijn beurt telkens opnieuw worden ingeschakeld. Alleen als die al afgesprongen is, kunt u zelf de stroom weer “aanzetten” door de schakelaar weer omhoog te zetten. In de volksmond wordt dan gezegd dat “de zekeringen gesprongen zijn”.

Hebt u te kampen met een stroompanne?

Contacteer ons op het nummer 02/479 40 27 of vraag een gratis offerte aan !