panne-individuelle-ou-generalisee3
Skip to content

Binnenhuisverlichting: sfeervol licht voor elke kamer

Er bestaan meerdere soorten binnenhuisverlichting die elk hun eigen sfeer kunnen creëren. Afhankelijk van de ruimte kunt u kiezen voor een of meerdere soorten verlichting. 

Verschillende soorten verlichting

Wij hebben de belangrijkste verlichtingssoorten verzameld die vaak gebruikt worden om een ruimte te verlichten. Op basis hiervan kunnen wij u advies geven over de technieken die het beste passen voor de belangrijkste leefruimtes in uw woning

Algemene verlichting

Algemene verlichting zorgt voor de basisverlichting van een ruimte. Het biedt voldoende licht om de hele ruimte gelijkmatig te verlichten, met minimale schaduwen en contrasten.

Directe en indirecte verlichting

Directe verlichting richt het licht rechtstreeks op het te verlichten oppervlak. Het licht wordt verspreid naar beneden toe en schijnt op het horizontale vlak onder de lichtbron. De lichtbundel is dus rechtstreeks gericht op een voorwerp, zonder hindernissen ertussen. Daardoor wordt het licht ook zuiver weergegeven, zonder enig verlies. Het grootste nadeel is dat deze soort verlichting meestal schaduwen creëert.

Met indirecte verlichting wordt het licht naar de muur of het plafond gericht en wordt de ruimte door weerkaatsing verlicht. Het licht schijnt dus zwakker op het voorwerp. Indirecte verlichting creëert een zachte belichting, waarbij contrasten en verblinding worden beperkt.

Verlichting door accentuering

Verlichting door accentuering wil het belichte voorwerp in de kijker zetten en uw aandacht trekken. Het wordt voornamelijk in winkels gebruikt. Het is de bedoeling dat de producten op die manier perfect tot hun recht komen. Deze soort verlichting wordt vaak gerealiseerd met lichtbronnen en lampen met een kleine hoek (tussen 8 en 45°), waardoor de lichtstraal op het gewenste voorwerp kan worden gericht.

Functionele verlichting

Wanneer precieze en doelgerichte belichting nodig is, past deze verlichting zich aan de verschillende activiteiten in het huis aan met het oog op meer comfort en veiligheid. Deze belichting is enkel mogelijk met lampen die direct en meestal intens en geconcentreerd licht produceren.

Plaatselijke verlichting

Met plaatselijke verlichting kunnen bepaalde plekken in een ruimte in de kijker worden gezet, terwijl er geen schaduwzones ontstaan. Deze soort verlichting wordt bijvoorbeeld gebruikt om bepaalde schilderijen of decoratieve voorwerpen in de spotlights te zetten. In het algemeen worden hiervoor lampen met een lage lichtsterkte gebruikt om verblinding en te grote contrasten te vermijden.

Sfeerverlichting

Met sfeerverlichting kan een bijzondere stemming worden gecreëerd. Met deze verlichting kan worden gevarieerd om een sfeer om maat te scheppen die aangepast is aan de functie van elke ruimte of de omstandigheden en stemming.

Sfeervol licht in elke ruimte

In functie van de ruimtes in het huis kunnen verschillen soorten verlichting worden gebruikt om een specifieke sfeer te creëren.

Huiselijke sfeer in de leefruimtes

In leefruimtes zoals de woonkamer en eetkamer gebruiken we eerder geel licht (zoals gloeilampen) of rood licht om een warme sfeer te scheppen. We geven dus de voorkeur aan algemene verlichting of sfeerverlichting.

Dit effect kan worden versterkt met schemerlampen of kleine bureaulampjes. Er kunnen ook kleine spots worden toegevoegd om decoratieve voorwerpen of schilderijen in de kijker te zetten.

Gezellige sfeer in de keuken

In de keuken is een hanglamp ideaal om het licht op het tafeloppervlak te laten schijnen en om een knusse sfeer te creëren. Die sfeer kan nog worden benadrukt met bijvoorbeeld meerdere kleinere luchters boven de tafel of een lamp met een grote lichtbundel die de hele tafel in één keer verlicht.

Tot slot kun u enkele spots op uw werkblad richten om alles goed te kunnen zien wanneer u uw gerechten op tafel tovert.

Rust en comfort in uw slaapkamer

In de slaapkamer opteren we eerder voor sfeerverlichting. In het algemeen kiest u best voor één grote lichtbron en brengt u vervolgens in de rest van de ruimte structuur aan met plaatselijke verlichting: een spot of bureaulamp. Voor meer comfort kan het interessant zijn om de verlichting te kunnen bedienen vanaf zowel de deur van de kamer als het bed.

Helder licht in de badkamer

In de badkamer geven we de voorkeur aan vaste verlichting, zoals spots in het plafond. Rond de spiegels kunnen aan elke zijde lichtpunten worden toegevoegd om schaduwvorming te vermijden en het gezicht goed te verlichten. De elektrische installatie moet in ieder geval voldoende verwijderd zijn van alle waterbronnen.

Gelijkmatige verlichting in het bureau

In een bureau is het vooral van belang om te verlichten zonder te verblinden. Verlichting met een bovenwaartse lichtbundel is ideaal om te verlichten zonder te verblinden en een sfeervol licht te verspreiden, zonder dat dit weerkaatst wordt op het computerscherm.

Bovendien kan gerichte verlichting op de werkzone interessant zijn, waarbij het centrale punt wordt belicht om de ogen niet te vermoeien. Bij een atelier of werkbank kunnen lichtgevende stroken verborgen achter schermen en op de muur een gelijkmatig licht verspreiden. 

Wenst u advies om de verlichting van uw interieur te organiseren?

Contacteer ons op het nummer 02/479 40 27 of vraag een gratis offerte aan !