Afbeelding die aarding voorstelt.
Skip to content

Aarding van de elektrische installatie

Een elektrische installatie moet geaard zijn om uw veiligheid te garanderen, ongeacht het type gebouw. De aarding van een nieuwbouw wordt uitgevoerd met behulp van een aardingslus. Bij een renovatie worden aardingsstaven gebruikt.

Gloeilampen, die aarding vertegenwoordigen.

Waarom een aarding?

Aarding beschermt goederen en mensen en vormt een veiligheidsgarantie wanneer een van uw toestellen defect is. Door de foutstroom naar de aarde te laten vloeien, wordt elektrocutie vermeden.

Er wordt een geleidende verbinding gemaakt tussen een elektrische installatie of een elektrisch toestel en de aarde. Als er een isolatiefout wordt gedetecteerd, zal de stroom automatisch worden onderbroken door een differentieelschakelaar.

Concreet :

De PE-beschermingsgeleider (aarde) moet verbonden worden met alle circuits: verlichting, stopcontacten.

Alle metalen onderdelen van het gebouw moeten ook verbonden zijn met de aarde. Het gaat om de hoofd- en bijkomende equipotentiaalverbindingen (primair en secundair).

De aarding van een elektrische installatie is verplicht in België, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Ze moet worden goedgekeurd door een erkend keuringsorganisme en voldoen aan het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Icoon van een huis gemaakt van gras.

De aardingslus voor een nieuwbouw

Voor een nieuwbouw waarvan de fundering minstens 60 cm diep is, moet de aarding worden uitgevoerd met een aardingslus met een doorsnede van 35 mm². Deze wordt geplaatst in een sleuf verticaal met de buitenmuren en wordt opnieuw bedekt met aarde om elk mogelijk contact met de funderingsmaterialen te vermijden. De uiteinden van de lus moeten bereikbaar blijven en worden samengevoegd ter hoogte van de aardingsschakelaar. 

Aarding.

Aardingsstaven voor een renovatie

Bij een bestaand gebouw dat geen aarding heeft of waarvan de aarding defect is, moeten er één of meerdere aardingsstaven in de grond worden gestoken. De minimale afstand tussen twee aardingsstaven is 3 meter. De punt van elke staaf komt op een diepte van minstens 2,10 meter ten opzichte van het grondniveau. Het uiteinde moet in de grond worden gestopt op een diepte van minstens 60 cm en verbonden worden met de aardingsstrip via een PE-beschermingsgeleider (aarde) met een doorsnede van minstens 16 mm².

Gele en groene aardingskabels.

Equipotentiaalverbindingen

  • De hoofd- of primaire equipotentiaalverbindingen verbinden alle metalen structuren van het gebouw met de aardingsstrip van de staaf via een PE-beschermingsgeleider (aarde) met een doorsnede van minstens 6 mm². De desbetreffende metalen structuren zijn de stalen balken, de water- en gasleidingen en de verwarmingsbuizen, alsook alle metalen onderdelen van het gebouw.
    De bijkomende of secundaire equipotentiaalverbindingen verbinden de metalen structuren van de badkamer of de douche (badkuip, verwarming, aardingsklemmen van de stopcontacten) via een PE-beschermingsgeleider (aarde) met een doorsnede van minstens 2,5 mm². Deze verbinding kan ofwel gebeuren aan de aardingsklem van een stopcontact in de badkamer, ofwel aan de aardingscollector van het LV-schakelbord.

Moet u de aarding in uw woning aanleggen? Bent u bezig met een renovatie en moet uw elektrische installatie voldoen aan de geldende normen?

Contacteer ons op het nummer 02/479 40 27 of vraag een gratis offerte aan !